Lokale lasten stijgen

Nieuws 2Corporaties kunnen in 2011 met een verhoging van de waterschapsbelasting te maken krijgen, afhankelijk van het waterschap. De waterschapsbelasting voor een gezin met een eigen woning stijgt in 2011 naar verwachting gemiddeld met 2,1 procent. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de tarieven van de waterschappen. De ontwikkeling van het tarief verschilt per waterschap. Bij zeven waterschappen daalt het tarief of ligt de stijging onder het inflatieniveau van dat voor het komende jaar wordt voorzien (1,5 procent). Bij 13 waterschappen is de stijging beperkt tot iets boven de inflatie (tussen 2 en 4 procent). Bij vijf waterschappen ligt de voorziene belastingstijging hier beduidend boven (tussen 4,5 en 8,5 procent).

OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing
Hoewel de prijzen van woningen zijn gedaald, verhogen veel gemeenten de OZB. Ook rioolrechten en de afvalstoffenheffing stijgen gemiddeld met respectievelijk 3 en 1,7 procent. Deze cijfers komen uit onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis in november heeft uitgevoerd.

Fierensmarge
Goed nieuws is dat het voortaan mogelijk is bezwaar te maken tegen elke WOZ-beschikking, ook als het 7 van 14 waardeverschil klein is. Dat kan op basis van een recente uitspraak van de Hoge Raad. Op basis daarvan is de zogeheten ‘Fierensmarge’ vervallen. Gemeenten hanteerden deze marge tot nu toe: bij verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Content | Menu | Access panel